تولید کاغذ سنگی از ضایعات سنگ آهک
تولید کاغذ سنگی با استفاده از ضایعات سنگ آهک شاهدی دیگر در رابطه با دوستی این کاغذ با طبیعت است. زیرا کاغذ سنگی حتی نیازی به برداشت سنگ آهک از منابع طبیعی نیز نداشته و آنرا با استفاده از باقی مانده های سنگ آهک دیگر صنایع نیز می توان تولید نمود.
مهمترین و اصلی ترین ماده مورد نیاز برای تولید کاغذ سنگی کربنات کلسیم است که به میزان 80 درصد در ساخت این کاغذ استفاده می شود. کربنات کلسیم را در سنگ های پایه آهکی می توان به میزان زیادی پیدا کرد. به همین جهت گفته می شود: اصلی ترین ماده مورد نیاز برای تولید کاغذ سنگی، سنگ آهک است.
کشور ایران سرشار از منابع غنی سنگ های آهک است که می توان برای تولید کاغذ سنگی از آن ها برداشت نمود. اما در صورتی که قصد برداشت از منابع طبیعی به جهت تولید کاغذ را نداشته باشیم، جای هیچ نگرانی وجود ندارد زیرا: کاغذ سنگی را حتی با ضایعات سنگ آهکی که در دیگر صنایع استفاده می شود نیز، می توان تولید نمود.
از میان این صنایع می توان به سنگبری های سنگ مرمر و نیز کارخانه های سیمان سازی اشاره داشت. که در سطح کشور ایران از جمله پر رونق ترین صنایع به شمار می روند.
کیفیت کاغذ تولید شده با ضایعات سنگ آهک
کاغذ سنگی تولید شده با استفاده از ضایعات سنگ آهک هیچ تفاوتی به لحاظ کیفیت، قیمت و نیز کارایی با کاغذ سنگی هایی که با استفاده از سنگ آهک های برداشت شده از معادن سنگ تولید می شود، نداشته و به همان خوبی است.
این در حالی است که اگر برای تولید کاغذ های سلولزی از ضایعات چوب استفاده شود، کیفیت آن ها بسیار پایین آمده و در عمل کارایی مناسبی ندارند. و حتی قابل قیاس با کاغذ ساخته شده از تنه درختان نمی باشند.
اما کاغذ سنگی هایی که با ضایعات سنگ آهک تولید می شوند، بافتی بسیار مقاوم و ضد آب داشته که در برابر عوامل مخرب محیطی همچون: حشرات و جوندگان، سرما و گرما، کشش و پارگی، فرسودگی و کهنه شدن و … آسیبی ندیده و دارای طول عمر و ماندگاری بالایی هستند.
مزیت های تولید کاغذ با ضایعات سنگ آهک
تولید کاغذسنگی با استفاده از ضایعات سنگ آهک مزیت های بی شماری دارد که موجب حفاظت از محیط زیست و عدم وابستگی به برداشت از منابع طبیعی می شود.
اگر برای تولید کاغذ سنگی از موادی استفاده کنیم که پیشتر ها به عنوان مواد ضایعات و حتی دور ریز محسوب شده و کارایی خاصی نداشتند، می توانیم ادعا کنیم که برای تولید کاغذ سنگی هیچ برداشتی از معادن و منابع طبیعی صورت نگرفته و این کاغذ به طبیعت کوچکترین آسیبی وارد نمی کند.
ضمن اینکه با این کار، از قطع شدن درختان و نابودی جنگل ها برای تامین نیاز بازارهای داخلی به انواع کاغذ نیز جلوگیری شده و ایران نیز می تواند در بازارهای صادرات کاغذ و مقوا حرفی برای گفتن داشته باشد.
در حالی که پیش از این، ما تنها بخش کوچکی از کاغذ و مقوای مورد نیاز کشور خودمان را تولید کرده و عملا یک وارد کننده محض کاغذ بودیم. که این اقدام ضربه های جبران ناپذیری را بر اقتصاد و اوضاع رفاهی جامعه وارد می نمود.
نقش ضایعات سنگ آهک در تولید کاغذ سنگی
همانطور که در بالا اشاره شد: از ضایعات سنگ آهک پس از پودر شدن، ماده ای به نام کربنات کلسیم را استخراج می نماییم که (به میزان 80 درصد کل مواد اولیه) عمده ترین ماده در تولید کاغذ سنگی است.
امتزاج کربنات کلسیم با ماده ای غیر سمی و دوستدار محیط زیست به نام پلی اتیلن به میزان 15 درصد و نیز 5 درصد دیگر موادی افزودنی که موجب برقراری اتصالی محکم بین ذرات کربنات و پلی اتیلن می شود، گرانول هایی تولید می شوند. که در فرآیند های کشش و تحت تاثیر غلطک های مخصوصی، به ورق های کاغذ سنگی تبدیل شده و به دور میله کور پیچانده می شوند.
بنابراین نقش ضایعات سنگ آهک، در واقع تامین کردن کربنات کلسیم است که وجود داشتن و یا عدم وجود آن می تواند تعیین کند که کاغذ سنگی تولید بشود یا نشود.