مواد اولیه جهت تولید کاغذ سنگی
مواد اولیه جهت تولید کاغذ سنگی کاملا داخلی بوده و از کشوری دیگر وارد نمی شود. این مواد به کلی از موادی معدنی همچون سنگ تشکیل شده و برای بدست آوردن آنها نیازی به آسیب رساندن به محیط زیست نیست.
کاغذ سنگی را از خرده های سنگ آهک مورد استفاده در کارخانه های سیمان سازی، سنگبری های سنگ مرمر و همچنین در درجه بالاتر معادن سنگ آهک کشور تولید کرده و خمیر پالپ به آن اضافه نمی شود.
شاید بپرسید: چگونه بشر توانست با استفاده از سنگ و بدون نیاز به کمک چوب، کاغذسنگی تولید نماید که درست همان کارایی کاغذ و مقواهای معمولی را داشته و حتی در بسیاری از زمینه ها از آن ها برتر باشد؟
پاسخ این سوال واضح است: همانگونه که بشر برای نخستین بار یاد گرفت با استفاده از تنه های درختان سوزنی برگ، کاغذی سفید رنگ را تولید کند. زیرا به ابزاری برای مکاتبات خود نیاز داشت.
اکنون نیز با توجه به مشکلات زیست محیطی پیش آمده در ایران و جهان، دانشمندان نیاز به تولید کاغذی موسوم به کاغذ سنگی را احساس کردند که در هیچ یک از فرآیند های تولید، مصرف و دور ریختن، به طبیعت آسیب وارد نکند تا طبیعت ما بیش از این آسیب نبیند.
مقابله کاغذ سنگی با مشکلات زیست محیطی
با توجه به توضیحات ارائه شده حال این سوال مطرح خواهد شد که: چگونه کاغذ سنگی می تواند با مشکلات زیست محیطی مقابله کند.
پاسخ این سوال نیز، کاملا واضح است. زیرا در ترکیب مواد اولیه کاغذ سنگی حتی به مقداری ناچیز از چوب، آب، اسید و حتی انرژی های تجدید نا پذیری همچون نفت و گاز استفاده نمی شود.
با استفاده نشدن چوب درختان نیاز به قطع درختان و نابودی جنگل ها از میان برداشته شده و با مصرف نشدن آب مشکلات بی آبی پایان می یابد. همچنین استفاده نشدن از انرژی های تجدید ناپذیر موجب کاهش انتشار گاز CO2 شده که این اتفاق می تواند از اثر رد پای کربن و آسیب دیدن لایه اوزون جلوگیری کند.
استفاده نشدن آب و اسید برای تولید کاغذ سنگی همچنین، تولید پساب صنعتی را به صفر رسانده و موجب آلودگی آبهای جاری و سطحی نمی شود.
کاغذ سنگی و مقابله با انباشته شدن زباله
کاغذ تولید شده از سنگ آهک با قرار گرفتن در برابر نور مستقیم خورشید و تحت تاثیر پرتو ماوراء بنفش، بدون اینکه گاز سمی، شیرابه سمی تولید کرده و منظره ای زشت و بد بو را ایجاد کند، کاملا تجزیه می شود.
این فرایند بدین صورت است که؛ کاغذ سنگی هر بار به تکه های کوچکتری تبدیل شده تا در نهایت در فرآیندی تحت نام اثر عکسبرداری، به پودر کربنات کلسیم به همراه مقدار ناچیزی مواد افزودنی دیگر تبدیل شده که قابل استفاده و مفید است.
(پلی اتیلن موجود در بافت کاغذ سنگی تحت تاثیر گرم شدن بصورت بخار از سطح کاغذ جدا شده و وارد هوا می شود. این گاز سمی نبوده و هیچ خطری را به همراه ندارد.)
لازم به ذکر است؛ در صورتی که قصد بازیافت کردن کاغذ سنگی را داشته باشیم، می توان آن را در بازیافت تجاری پلاستیک درجه 2 بدون نیاز به تزریق مواد دست اول و صرف هزینه ی زیاد بازیافت نموده و از آن برای تولید کاغذ سنگی و نیز پلاستیک استفاده نمود.
مواد تشکیل دهنده بافت کاغذ سنگی چیست؟
عمده ترین ماده مورد استفاده در بافت کاغذ سنگی به میزان 80 درصد، کربنات کلسیم موجود در سنگ آهک بوده که با 15 درصد پلی اتیلن پرچگال و 5 درصد مواد افزودنی ترکیب شده و گرانول هایی ایجاد می کند که بعدها تبدیل به کاغذ سنگی می شوند. این مواد بطور طبیعی سفید بوده و به همبن جهت اسید و سفید کننده ای برای رنگبری نیاز ندارند.
لازم به ذکر است؛ تنها درصد ناچیزی از مواد افزودنی به ترکیبات اولیه کاغذ سنگی را از دیگر کشورها خریداری کرده و ما بقی مواد اولیه در ایران به وفور و با قیمتی پایین یافت می شوند.