مزایا و معایب کاغذ سنگی چیست؟
کاغذ سنگی نیز همچون دیگر محصولات، مزایا و معایبی دارد که به هنگام مصرف مشخص می شوند. بیشتر بودن مزایای کاغذ سنگی نسبت به معایب آن، سبب میشود تا آن را کاغذی بهتر و برتر از کاغذ های سلولزی بدانیم.
برای مشخص کردن مزایا و معایب هر محصولی بایستی مصارف آن کاملا مشخص شود. چرا که یک عیب در صنعتی ممکن است در صنایع دیگری در زمره مزایای آن محصول به شمار برود.
ما در این مقاله به بیان کلی مزایا و معایب کاغذ تولید شده از پودر سنگ آهک اشاره می کنیم. مزایای کاغذ سنگی به شرح ذیل است:
آسیب پذیر نبودن کاغذ سنگی در برابر آب و روغن
قطعا به خوبی می دانید که آب و روغن آسیب های جدی به بافت دیگر کاغذ ها وارد می کنند. بطوریکه پس از قرار گرفتن در معرض این مواد بافتشان خراب شده و شکل اولیه خود را از دست می دهند. در مواردی این امر موجب غیر قابل استفاده شدن کاغذ های سلولزی نیز خواهد شد.
اما کاغذ های سنگی در معرض آب و روغن هیچگونه آسیبی ندیده و شکل خود را حفظ می کند. همچنین جوهر و مرکبی که بر روی این کاغذ ها نگاشته می شود نیز، کاملا ضد آب و روغن است.
مقاوم و با دوام بودن کاغذ سنگی
مزیت دیگر کاغذ سنگی مقاوم و با دوام بودن آن است. این کاغذ در برابر عوامل بسیار زیادی همچون: کشش و پارگی، آسیب حشرات و جوندگان، تغییرات دمای محیط و شعله ور شدن مقاوم است.
مقاومت بالای کاغذ سنگی به نوبه خود در دنیای محصولات کاغذی بی نظیر بوده و کاغذی را نمیتوان یافت که به این اندازه مقاوم باشد.
کاغذ سنگی کهنه و فرسوده نمی شود
کاغذ سنگی برخلاف دیگر کاغذها که پس از گذشت زمانی کوتاه کهنه و فرسوده می شوند، سالیان زیادی بدون کهنگی، تغییر رنگ و از بین رفتن بافت باقی می ماند. برخی دانشمندان تخمین زده اند: کاغذ سنگی 700 سال بدون آسیب دیدن و درست به زیبایی روز اول باقی مانده و زرد رنگ نمی شود.
این مزیت خصوصا برای کتب ارزشمند و نفیسی که برای آیندگان به یادگار گذاشته می شود و بیانگر فرهنگ و هنر ما هستند، بسیار مناسب است.
چاپ با کیفیت بر روی کاغذ سنگی
کاغذ سنگی برای انجام کارهای چاپی گزینه بسیار مناسبی هست. این کاغذ به هیچ کدام از خدمات تکمیلی چاپ نیازی نداشته و حتی مصرف مرکب آن بسیار کمتر از دیگر کاغذهاست.
به عبارتی دیگر؛ چاپی با کیفیت در زمانی کوتاه و با صرف هزینه کم بر روی آن انجام می شود. چاپی که از ویژگی های کاغذ سنگی همچون ضد آب بودن و زیبایی جادویی برخوردار است.
بافت کاغذ سنگی منسجم و یکنواخت است
کاغذ سنگی سطحی منسجم و غیر دانه دار دارد. دلیل این امر یکنواخت بودن ترکیب مواد اولیه بوده که به کاغذ سنگی سطحی نرم، مخملی و عاری از برجستگی و فرورفتگی می بخشد.
این ویژگی سبب می شود تا کاغذ سنگی در محل های خط تا دچار شکستگی نشده و نیز زیبایی خاص و بی سابقه ای داشته باشد.
معایب کاغذ سنگی
در واقع نکاتی که در این بخش گفته می شود را نمیتوان معایب نامگذاری کرد. چرا که در صنایع دیگری از جمله مزیت ها محسوب شده و کارایی کاغذ سنگی را بیشتر و بهتر می کنند.
-
کاغذ سنگی جذب آب ندارد
کاغذ سنگی به دلیل ضد آب بودن نمی تواند آب را به خود جذب کند. در واقع سطح کاغذ سنگی در برابر کلیه مواد خارجی بجز جریان هوا کاملا نفوذ ناپذیر بوده و هیچ ماده ای را به خود جذب نمی کند.
به همین دلیل این کاغذ برای تولید کاغذهای بهداشتی که در تولید دستمال کاغذی استفاده می شوند، مناسب نبوده و در این صنعت بکار گرفته نمی شود.
لازم به ذکر است؛ این عدم جذب مواد، در هنگام چسباندن و لمینت کردن کاغذ سنگی مشکلی ایجاد نمی کند. چرا که اساسا در آن صنایع نیازی به جذب کردن چسب نمی باشد. -
کاغذ سنگی دمای بالا را تحمل نمی کند
بافت کاغذ سنگی در دماهای بالا و نیز در معرض اشعه UV آسیب پذیر بوده و کاملا شکل خود را از دست می دهد. به همین جهت از آن برای انجام چاپ با پرینترهای لیزری نمیتوان استفاده نمود. زیرا کارایی مناسبی نداشته و مچاله می شود.
البته این عیب در هنگام تجزیه شدن کاغذ سنگی بسیار مفید بوده و موجب می شود تا این کاغذ در برابر نور خورشید تجزیه شده و به چرخه طبیعت باز گردد.
امتیاز بینندگان:5 ستاره
امتیاز بینندگان:5 ستاره
امتیاز بینندگان:5 ستاره