چرا باید از کاغذ سنگی استفاده کنیم؟
برای پاسخ دادن به سوال “چرا باید از کاغذ سنگی استفاده کنیم؟” بایستی تمامی دلایل موجود را به صورت مفصل بیان نمود. تا یکبار برای همیشه به این سوال مهم پاسخ داده شود.
جالب است بدانید؛ هر ایرانی سالانه تقریبا 22 کیلوگرم کاغذ مصرف میکند. مقصود از کاغذ تمامی کاغذ و مقواهایی است که در صنایع مختلف بکار گرفته میشود.
با برآوردی ساده میتوان فهمید: کشور ایران سالیانه 2 میلیون تن کاغذ نیاز دارد. برای تولید این مقدار کاغذ لازم است تا میلیون ها درخت قطع و هزاران لیتر آب مصرف شود.
اگر اقلیم ایران را بررسی کنید متوجه خواهیدشد: ایران اقلیمی خشک و نیمه بیابانی دارد. که در شرایط عادی هر ساله با بحرانهای زیادی از جمله کم آبی، گسترش بیابان ها و از بین رفتن مراتع و جنگل ها روبروست.
این اقلیم تنها اجازه تولید 700000 تن کاغذ در سال را به ما میدهد. اگر این نکته را نادیده بگیریم که اکثر این کاغذ ها با ضایعات کاغذ و مقوا تولید شده و کیفیتی درخور استفاده ندارند، بازهم با کمبود 1300000 تن کاغذ مواجه هستیم که برای جبران آن ناچار به واردات بی رویه کاغذ هستیم.
واردات کاغذ چه معایبی دارد؟
در تمامی کشور ها واردات و صادرات انجام میشود و این نکته ای نیست که موجب نگرانی ما بشود. اما زمانیکه واردات محصولی در یک کشور بی رویه و حتی بیش از نیاز بازار باشد، آسیب های جبران ناپذیری را بر پیکره اقتصاد آن کشور وارد خواهد کرد. که از جمله آنها:
-افزایش نرخ بیکاری
با واردات بی رویه کاغذ، تولید کنندگان داخلی توان رقابت با کاغذ های خارجی را نداشته و در پی آن ورشکسته خواهند شد. چرا که کاغذ ارزان قیمت در حجم های بالا به بازار تزریق شده و جای کالای داخلی را میگیرد. در نتیجه کارخانه های تولید کننده در پی ورشکستگی تعطیل شده و تمامی کارکنان آن بیکار خواهند شد. با ادامه یافتن این روند نرخ بیکاری رشد خطرناکی داشته و جامعه را آسیب پذیر میکند.
-خروج ارز از کشور
طبیعی است که برای خریداری این کاغذ های وارد شده بایستی مقدار هنگفتی ارز از کشور خارج شود. این اتفاق موجب میشود، تا کشور عزیزمان هر روز فقیر و فقیر تر شده و رفاه عمومی کاهش چشمگیری پیدا کند. بدیهی است که این افق زیبایی برای کشور متمدنی همچون ایران نمیباشد.
-چاره ی مقابله با این مشکلات چیست؟
برای رهایی از این مشکلات بایستی کاغذی را تولید نماییم که نه تنها به چوب درخت و آب نیازی نداشته باشد، بلکه مواد اولیه با کیفیت برای تولید آن نیز در ایران بوفور یافته شود.
پیشنهاد ما تولید کاغذی با استفاده از سنگ آهک، به نام کاغذ سنگی است که با شرایط زیست محیطی کشورهایی همچون ایران سازگاری کاملی دارد.
دانشمندان یزدی موفق به تولید کاغذ با استفاده از سنگ شدند
فراوان ترین ماده موجود در ایران سنگ است. در بین انواع سنگها نیز، سنگ های پایه آهکی از فراوانی بیشتری برخوردارند. به همین دلیل است که در ایران کارخانه های سیمان سازی فراوانی وجود داشته که سیمان با کیفیت را به دیگر کشور ها صادر و ارز را به کشور وارد میکنند.
دانشمندان یزدی موفق شدند با استفاده از باقی مانده های سنگ آهک مورد استفاده در کارخانه های سیمان سازی، کاغذ سنگی تولید کنند. مواد اولیه کاغذ سنگی (کربنات کلسیم موجود در سنگ آهک) بوفور در ایران یافت شده و برای تولید آن برای کشور ما توجیه اقتصادی دارد.
ضمن اینکه؛ کاغذ سنگی یک محصول سبز و دوستدار طبیعت بوده و هیچگونه خللی در چرخه طبیعی محیط زیست وارد نمیکند.
برای تولید کاغذ سنگی درختی قطع نمی شود
مواد اولیه کاغذ سنگی را عمدتا کربنات کلسیم تشکیل میدهد. این ماده که از خرده های سنگ آهک به دست می آید، با مواد دیگری همچون پلی اتیلن یا پلی پروپیلین ترکیب میشود. این ترکیب هیچگونه نیازی به خمیر پالپ به دست آمده از چوب درختان نداشته و بدیهی است که برای تولید آن حتی یک اصله درخت نیز قطع نخواهد شد.
این در حالیست که برای تولید هر تن کاغذ های سلولزی به حیات 16 الی 20 اصله درخت پایان داده میشود. تصور کنید اگر سالانه به تولید 2 میلیون تن کاغذ بپردازیم، چه بلایی بر سر جنگل ها و مراتع ما خواهد آمد. (سرعت بازسازی طبیعت از سرعت تخریب ما بسیار کمتر است.)
برای تولید کاغذ سنگی هیچ آب و اسیدی مصرف نمی شود
برای تولید شدن کاغذ سنگی نیازی به مصرف حتی یک قطره آب هم نبوده و با جایگزین شدن تولید این کاغذ شگفت انگیز با دیگر کاغذ ها میتوان بحران های کم آبی را پشت سر گذاشت. چراکه برای تولید هر تن کاغذ سلولزی، 16000 گالن آب شیرین مصرف میشود.
ضمن اینکه، این کاغذ به هیچ اسید و سفید کننده ای برای رنگبری خمیر خود نیاز نداشته و مواد اولیه آن کاملا سفید است. (اسید و کلر هایی که برای رنگبری و سفید شدن کاغذ های تولید شده با چوب درختان استفاده میشود، در نهایت به رودها و رودخانه ها وارد شده و زندگی موجودات آبزی را با خطر مواجه میکند.)
کاغذ سنگی هیچگونه زباله ای تولید نمی کند
تا بحال به زباله های انباشته شده در گرداگرد کره زمین دقت کرده اید؟ این زباله های انباشته شده برای تجزیه شدن به میلیون ها سال زمان نیاز دارند. در این مدت زمان، هر روزه نور خورشید بر این زباله ها تابیده و موجب آزاد شدن گازهای سمی میشود.
علاوه بر آن، تابش نور خورشید سبب ترشح شیرابه های سمی و خطرناکی شده که آبهای سطحی و زیر زمینی را آلوده میکنند. بنابراین میتوان گفت: هیچ راهی برای رهایی از دست این زباله ها وجود نداشته و در هر صورت به طبیعت زیبایمان آسیب وارد میکنند.
جالب است بدانید؛ کاغذ سنگی در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید در مدت کمتر از 2 سال کاملا تجزیه شده و به چرخه طبیعت برمیگردد.
در این فرآیند پلی اتیلن به شگل یک گاز غیر سمی آزاد شده و در فرآیند اکسیژن سازی مصرف میشود. دیگر مواد کاغذ سنگی بصورت پودر کربنات کلسیم بر جای مانده که از آن میتوان در صنایع مختلفی استفاده نمود. (همانند پودر شدن پوست تخم مرغ آبپز شده در برابر خورشید)
کاغذ سنگی قابل بازیافت است
کاغذ سنگی همچنین قابلیت بازیافت تجاری را دارا بوده و با وارد کردن این کاغذ در بازیافت پلاستیک درجه 2 میتوان مواد اولیه آنرا جداسازی نمود.
از کربنات کلسیم بازیافت شده میتوان برای تولید انواع پلاستیک های درجه 2 و نیز کاغذ سنگی استفاده نمود. همچنین پلی اتیلن که ماده ای فرار و کمیاب است را نیز میتوان جداسازی نموده و در صنایع مختلفی بکار گرفت.
جالب است بدانید؛ بازیافت کاغذ سنگی برخلاف دیگر کاغذ ها به تزریق مواد اولیه دست اول نیازی نداشته و به سادگی انجام میشود.
تولید کاغذ سنگی موجب آلودگی هوا نمی شود
دی اکسید کربن تولید شده از فرآیند تولید کاغذ سنگی، در مقایسه با دیگر کاغذ ها به قدری ناچیز است که میتوان آنرا نادیده گرفت. این نکته از آن جهت حائز اهمیت است که، کربن موجود در این دودهای آلوده کننده در واکنش با مواد دیگر آزاد شده و اثری به نام رد پای کربن را ایجاد میکند.
کربن که یکی از گازهای گلخانه ای است، بسیار خطرناک بوده و به لایه اوزون آسیب جدی وارد میکند. در نتیجه میتوان گفت: کاغذ سنگی ضمن آلوده نکردن هوا از لایه اوزون و اتمسفر نیز محافظت میکند.
انرژی مصرف شده برای تولید کاغذ سنگی بسیار کم است
تنها انرژی مصرف شده برای تولید کاغذ سنگی انرژی الکتریسیته و یا همان برق است. ضمن اینکه همین انرژی را نیز به مقدار بسیار کمتری نسبت به دیگر کاغذ ها مصرف نموده و با تولید این کاغذ میتوان مقدار زیادی در مصرف برق صرفه جویی نمود.
با توجه به نکات گفته شده بخوبی مشخص میشود؛ استفاده از کاغذ سنگی و جایگزین کردن آن با دیگر کاغذها و نیز انواع پلاستیک ها، یک الزام بوده که علاوه بر حفظ و حراست از محیط زیست مان میتواند مشکلات پیش آمده در اثر واردات بی رویه را نیز به کلی از بین ببرد.