کاغذ سنگی تحولی بزرگ در صنعت کاغذ سازی
حدود 7 سال پیش در صنعت کاغذ سازی جهان تحولی عظیم اتفاق افتاد که در پی آن، بشر توانست وابستگی خود به منابع طبیعی برای تولید کاغذ را بطور چشمگیری کاهش دهد. و آن انقلاب، تولید کاغذی با استفاده از سنگ به نام کاغذ سنگی بود.
در ابتدا بشر بر روی مواد معدنی همچون: سنگ و گل، طلا و فلزات، پوست جانداران و… مینوشت. تا اینکه یاد گرفت با استفاده از چوب سوزنی برگان کاغذی زیبا، سبک و قابل حمل تولید نماید.
بنابراین برای تولید این کاغذ اقدام به قطع درختان تنومند کرده و با استفاده از آب و اسید، موفق شد آنرا به رنگ سفید دربیاورد.
در ابتدای امر به دلیل سختی هایی که در راه قطع و حمل و نقل این تنه های بزرگ و سنگین وجود داشت، تولید کاغذ به کند انجام میشد و طبیعت تا حدودی فرصت بازسازی منابع از دست داده خود را پیدا میکرد.
اما به مرور و با ورود ماشین آلات صنعتی، تمامی این کارها توسط ماشین آلات و به سادگی انجام میشد.
مکانیزه شدن صنعت کاغذ سازی چه پیامدهایی داشت؟
با مکانیزه شدن این صنعت تولید کنندگان به سادگی و با صرف زمان و هزینه کمتری توانستند کاغذ مرغوب را تولید نمایند. این سهولت سبب شد تا کاغذ به کالایی فراوان و ارزان قیمت تبدیل شده و در مصارف فراوانی به کار گرفته شود.
بدنبال افزایش عرضه و تقاضای کاغذ های سلولزی، هر روزه درختان بیشتری قطع و آبهای بیشتری آلوده میشد. تا اینکه بشر خود را با خطراتی جدی برای ادامه حیاتش مواجه دید. چراکه طبیعت توان جایگزین کردن منابعی که توسط بشر برداشت شده بود را نداشته و همچنین توسط گازها و پساب های صنعتی آلوده شده بود.
هزاران سال طول کشید تا انسان ها بدانند برداشت بی رویه منابع طبیعی چه خطرات جبران ناپذیری را بدنبال دارد. پس از آن بدنبال راههایی برای حفاظت از محیط زیست بودند. تا اینکه دانشمندان موفق شدند کاغذی متفاوت را با سنگ آهک تولید نمایند.
کاغذ سنگی راه حلی برای مقابله با مشکلات زیست محیطی
کاغذ سنگی با رویکرد حفظ محیط زیست و کاهش وابستگی به منابع طبیعی تولید شد. و کاغذی است، که به جای چوب درختان با استفاده از خرده های سنگ آهک تولید شده و در تمامی مراحل تولید خود از مصرف آب و اسید کاملا بی نیاز است.
همچنین تجزیه پذیر و قابل بازیافت بودن این کاغذ، به نگرانی ما از بروز مشکلاتی همچون: انباشته شدن زباله، ممنوعیت در تولید و مصرف، تولید شیرابه های سمی، آلوده شدن آب و هوا، آزاد شدن گازهای گلخانه ای و بسیاری دیگر، پایان میبخشد.
ماشین آلات تولید کاغذ سنگی، دی اکسید کربن بسیار کمی آزاد کرده و انرژی بسیار کمتری نسبت به دیگر صنایع مصرف میکنند.
مزایا و معایب کاغذ سنگی
کاغذ سنگی کاملا ضد آب و روغن بوده بطوریکه حتی پس از قرار گرفتن در آب نیز، جوهر روی آن پاک نمیشود.
همچنین مقاومت بالای آن در برابر عواملی همچون: کشش و پارگی، حشرات و جوندگان، تغییرات دمای محیط، شعله ور شدن و… سبب میشود تا از دوام و ماندگاری بالایی برخوردار باشد.
زیبایی خیره کننده و بافت نرم و یکنواخت از دیگر ویژگی های کاغذ سنگی است. ضمن اینکه با کلیه دستگاههای چاپ دیجیتال افست، فلکسو و لترپرس سازگاری داشته و چاپ چند رنگ را با کیفیتی بالاتر از کاغذ گلاسه و بدون نیاز به خدمات تکمیلی چاپ میپذیرد.
تنها عیب کاغذ سنگی عدم تحمل دمای بالا و اشعه uv است. و به همین جهت برای کار با پرینت های لیزری مناسب نمی باشد.